Ahogy közeledik a nyár, egyre több fejtörést okozhat a gyermekek nyári táborozásának szervezése a szülőknek. Hova menjen a gyerek? Jól megközelíthető a tábor helyszíne? Ár-érték arányban megfelelő? Jó levegőn legyen közben, de ne csak “kicsapva” legyen a pusztába? Hasonló kérdések és gondolatok kapcsán sokszor felmerül a lovas tábor lehetősége is. Hoztunk nektek néhány támpontot, amiket érdemes figyelembe venni a megfelelő tábor kiválasztása során.

Szövegtörzs: Nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy azt állítjuk, a lovas tábor a lovaglásról szól! De mit is jelenthet ez a gyakorlatban? 

Minőség és mennyiség

Sok lovardában, nálunk a Szilaj Lovas Parkban is minden nap kétszer ülnek a gyerekek lóra. Ez a legtöbb helyen egymás mögötti vonatozást vagy vezetgetést jelent – “ha lovon ül a gyerek, akkor lovagol” jelmondatra.

Mi úgy véljük, hogy a napi két alkalom lovaglást tartalmasan, hatékonyan és ésszerűen kell felépíteni. A tábor lényege nálunk az, hogy a gyerek minél mélyebb betekintést nyerjen a lovas életbe, minél új élmény és tapasztalás által. Ezért a napi lovaglásokból az egyik alkalom kifejezetten lovasoktatás, mindenkinek a tudásszintjéhez igazodva építgetjük tovább a lovastudását. A másik alkalom pedig egy ún. lovas foglalkozás, ahol megismerkedhetnek a táborozók a voltizsálás (lovastorna), szőrén lovaglás, de akár a fogathajtás alapjaival is! Ezek a foglalkozások játékos formában mutatnak újdonságot a lovasoknak, ugyanakkor a fejlődésük, oktatásuk és lovassá válásuk szempontjából fontos ismeretanyagot adnak át számukra észrevétlenül!

Tehát mire érdemes figyelni?

  1. Olyan tábort válasszunk, ahol a mennyiségi és minőségi lovaglás kéz a kézben jár!
  2. Ahol képzett és rutinos oktatók vezetik a tábort, nem az egyszeri – szünidőben oktatóvá avanzsált kamaszlányok. 
  3. Nem csak lovon ülnek a gyerekek! Amíg a többiek lovagolnak (mert nem biztos, hogy mindenki egyszerre ül lovon) szakértő pedagógus foglalkozzon velük!
  4. Legyenek kisebb pónik és nagyobb lovak is az iskolalovak között! Mindenki kapjon méretéhez illő hátast a lovon töltött idő során!
  5. Ideális, ha van fedeles lovarda, hiszen a nagy hőségben és esős időben is jól jöhet a tető a fejünk felett!
  6. Az infrastruktúra is legyen alkalmas a táborozásra: közösségi tér, vizesblokk, konyha, öltöző.
  7. A lokáció sem utolsó – jól megközelíthető helyszín, megfelelő bekötő út, parkoló is jó, ha van!

Ha tovább olvasnál a táborokról, turnusokról, kattints ide!