***KORONAVÍRUS***

Kedves Lovasok, Szülők, Rokonok!

Az új, COVID-19 nevű koronavírus által okozott betegség március eleje óta hazánkban is jelen van. Mi, a Szilaj Lovas Parkban folyamatosan nyomon követjük az eseményeket és igyekszünk minden olyan intézkedésnek, ajánlásnak eleget tenni, melyet ebben a kritikus időszakban a kormány és vele karöltve az operatív törzs hoz.

A vírus elleni leghatékonyabb védekezés jelenleg a megelőzés. Lovardánkban a járványügyi helyzett okán hozott kormányrendeletek alapján működik jelenleg, de előfordulhat, hogy a hivatalos ajánlások változásával további korlátozásokat szükséges majd bevezetnünk.

Mindemellett fokozott figyelmet fordítunk a higiéniára és kérünk erre Titeket is:

 • a közösségi házat minden nap alaposan kitakarítjuk, a szükséges felületeket fertőtlenítjük
 • a közösségi házban a kilincseket óránként fertőtlenítjük
 • az órák során használt eszközöket, játékokat, kobakokat naponta fertőtlenítjük
 • a lófelszereléseket naponta fertőtlenítjük
 • vírusölő hatású kézfertőtlenítő folyadékot helyeztünk ki a mosdóhoz, melyet kérünk, hogy használjatok lóra ülés előtt (hiszen a felszereléseket nem csak ti, hanem az utánatok lóra ülő is megfogja)
 • a fertőzést elkerülendő a lovarda területére csak a lovas órára érkezők léphetnek, kísérőiknek a parkolóban szükséges tartózkodniuk

Amennyiben erre vonatkozó döntés születik, haladéktalanul tájékoztatni fogunk Titeket.

A fentiek szellemében kérünk mindenkit, hogy fokozottan figyeljünk egymásra.

A kormány által korábban meghozott intézkedéseink továbbra is élnek, tehát amennyiben:

 • fertőzött területrőlérkeztél haza az utóbbi két hétben,
 • függetlenül attól, hogy jártál-e fertőzött területen vagy sem – a fertőzés ismeretes tüneteit mutatod (38°C feletti láz, száraz köhögés, esetleg légszomj),
 • a fenti eseteken túlmenően nyomós okod van feltételezni (pl. érintkezhettél olyannal, aki fertőzött területről érkezett, függetlenül attól, hogy van-e tünete)

Továbbá javasoljuk, hogy amennyiben külföldön jártál a következő 2 hétben ne látogasd az órákat. Ebben az esetben írj az info@szilajlo.hu email címre és tájékoztass minket. Az időközben felmerülő órákat csak emailes bejelentés alapján tudjuk pótlásra engedélyezni.

Hangsúlyozottan kérjük, hogy haladéktalanul fordulj háziorvosodhoz telefonon, majd a vele megbeszélteket fényében jelezd számunkra, ha óráidat le kell mondanod az info@szilajlo.hu email címen. Leveledre a lehető leghamarabb válaszolni fogunk.

Kérjük, hogy a közösség védelme érdekében, amíg nem kapsz választ tőlünk, ne látogasd az órákat. Távollétedet ilyen esetben „igazoltnak” tekintjük, órádat bepótolhatod egy későbbi időpontban, ha az aktuális időpont előtt jelzed hiányzásodat ainfo@szilajlo.hu email címen.

Mindezeken túl nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy ha általánosságban betegség jeleit érzékeli magán, különösen a koronavírus ismert tüneteit (38°C feletti láz, száraz köhögés, esetleg légszomj, vagy akár egyéb enyhe, influenza szerű tünetek) maradjon otthon, ne jöjjön ki a lovardába! Az info@szilajlo.hu email címre írjon ezzel kapcsolatban bejelentő üzenetet, így órája pótolható lesz.

Ezekben az esetekben kérjük, hogy haladéktalanul forduljon háziorvosához telefonon, majd a vele megbeszélteket jelezze számunkra az info@szilajlo.hu email címen. Mindannyiunk érdeke és egyben felelőssége, hogy az óvintézkedéseket betartsuk és vigyázzunk egymásra! A járványügyi rendelkezések megszegése nagyon súlyos egészségügyi és akár bűntetőjogi következményeket vonhat maga után!

Éppen ezért szeretnénk kérni továbbá közösségünk minden tagját, hogy fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. Ehhez a WHO ajánlásait érdemes elolvasni (itt találhatóak), de az alábbiakban mi is összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot:  

 • Mossunk kezet gyakran és alaposan szappan használatával.
 • Tüsszentés és köhögés esetén használjunk zsebkendőt, utána ismételten mossunk kezet.
 • Kerüljük a kézfogást és az ölelést.
 • Kerüljük a kontaktust lázas beteggel.
 • Lázas megbetegedés esetén azonnal forduljunk orvoshoz.
 • Kerüljük a nyers vagy nem megfelelően hőkezelt állati eredetű élelmiszer fogyasztását.
 • Kerüljük a zárt térben való huzamosabb ideig tartó tartózkodást – a közösségi házat csak a vizesblokkok használata vagy öltözés végett használjuk
 • Kerüljük az személyes kapcsolatot, tartsunk 1 méternél nagyobb távolságot másoktól

Hasznos linkek:

Vigyázzunk egymásra és magunkra!

Köszönettel,

A Szilaj Lovas Park csapata

Szilaj

Kérdésed van? Írj üzenetet!