33017025650_8d5d56d328_oÉlményalapú lovasoktatás

A Szilaj Lovas Park a környéken az egyetlen fedett lovaspályával rendelkező lovasoktatás főprofilú lovarda. Célunk, hogy a hozzánk érkező gyerekek és felnőttek megszeressék a lovaglást és hosszú távon beépüljön a mindennapjaikba, mint szabadidős tevékenység. Felismertük, hogy a jelenlegi generáció egy teljesen más módszertanú oktatást igényel, így folyamatosan fejlesztjük egyedi élményalapú oktatási módszertanunkat! Ennek eredményeként, egy játékos alapozó időszakkal kezdünk, ahol az elsődleges szempont a lovakhoz való kötődés kialakítása, rengeteg játékkal és fejlesztő eszközzel. Ennek eredményeként egy 10-12 éves gyerek, már annyira elszánt és motivált, hogy komolyabb kihívásokat is teljesítni tudjon, és képes legyen egy 4-600 kg-os állatra befolyást gyakorolni.


 

ÓRATÍPUSOKOKTATÓKLOVAKPÓNI KLUBISKOLAI LOVASOKTATÁS


Szabadidő lovaglás – ha a célod, hogy jól érezd magad a friss levegőn, és legyen egy jó hobbid

A kezdő lovasok oktatását minden esetben futószáron kezdjük. Ez annyit jelent, hogy egy kb. 8 méter hosszú “kötélen” (ezt hívjuk futószárnak) megy körbe a ló az oktató körül, és az oktató különböző játékos feladatokat ad a lovasnak, aki így elsajátítja a biztonságos és helyes ülést a lovon. Ezen felül írányítási gyarkolatokat is végzünk rengeteg eszköz segítségvel.
Bevezető óratípus 7 év alattiaknak ill. azoknak akik frissen lekerültek futószárról, itt stabilizáljuk a futószáron megszerzett tudást kis 4 fős csoportokban. Fókuszálunk a ló stabil irányításának elsajátítására játékos feladatokkal.
Kezdő osztályba kerülés feltétele: ütemes könnyű- és tanügetés ügetés kapaszkodás nélkül, a ló irányítása lépésben és ügetésben 
 Ezen az órán van lehetőség a vágta elsajátítására ill, egyre nagyobb kíhívások elé állítjuk a lovast, amit köszönhetően élmény alapú oktatási módszertanunknak játékos formában és könnyedén elsajátítanak.
55 perces kezdő osztályba kerülés feltétele: 7 év feletti életkor, megelelő kondíció elérése, a ló stabil irányítása lépésben és ügetésben.  
Szombatonként 9-12 óráig megismerkedhettek mindennel, ami a lovakkal kapcsolatos, megtanulhatjátok kivezetni a lovakat a karámból, felnyergelni, lefutószárazni. A délelőtt folyamán lóra is ültök, mindenki a tudásszintjének megfelelő órán vesz rész. 

Lovas sport – ha a lovaglással komolyabban szeretnél foglalkozni, vagy versenyambícióid vannak

Ezt az óratípust azoknak ajánluk, akik komolyabban szeretnének foglalkozni a lovas sporttal, esetleg verseny ambíciójuk is van. Ezen az órán is vannak játékos elemek, de itt már a sporthoz tartozó kifejezéssekkel is fogsz találkozni úgy mint patanyomi figurák, alap idomító feladatok (pl.: combra való engedés) vagy a kalsszikus kiképzési
Komolyabb idomító feladatokat is elsajátíthattok ezen az órán, ill. felkészülhettek versenyekre.
Kisebb ugrásokkal alkalmanként már haladó osztályban is megismerkedhettek, de ugró edzés keretében már kombináljuk az ugrásokat és az óra egy részét kizárólag ennek szenteljük.
Saját lóval rendelkezőknek és versenyzőknek alkalmas óratípus, amikor az a cél, hogy a ló-lovas páros maximálisan összecsiszolódjon.
Ha már haladó osztályos tudásszinttel rendelkezel, akkor bátran jelentkezhetsz tereplovaglásaink egyikére, ahol igazi élményben lesz részed hegyen-völgyön át.


A CSAPAT

CSABA ERIKA
bejelentkezés, adminisztráció, az egyesület alelnöke

 

CSABA PÉTER
lovas túravezető, az egyesület alelnöke

 

GERECS ZSÓFIA
lovasoktató, regisztrált edző

 

GYENES IRÉN
lovasedző és lovas túravezető

HORVÁTH TAMÁS
lovász

Descriptive text

IKLÓDI KATA
lovas túravezető

Descriptive text

KLACSKÓ ANDREA
lovasoktató

Descriptive text

KULANDÁNÉ CSABA VIKTÓRIA
lovaskultúra oktató, közgazdász, az egyesület elnöke

Descriptive text

MELEG RÉKA
lovasoktató

Descriptive text

NYILAS SZANDRA
lovasoktató

Descriptive text

SZABÓNÉ BODNÁR ANDREA
lovas túravezető

Descriptive text

SZIJJÁRTÓ BLANKA
lovasoktató

Descriptive text

 

 

Lovaink és oktatóink szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt, aki szeretne belekapcsolódni a lovasok életébe. Ha még soha nem ültél lovon, akkor itt az ideje kipróbálni. Ha már eddig is lovagoltál, nálunk megtalálod azt a családias hangulatot, baráti társaságot, ahol érdemes folytatni. Minden korosztály számára a megfelelő lovat és oktatási módszert biztosítjuk.

2 éves kortól ajánlunk előkészítő foglalkozásokat pónilovakon: póniséták erdőn-mezőn át, természetismereti kirándulások póniháton, mozgásfejlesztő lovastorna speciális felszereléssel, logikai és kézügyességet fejlesztő lovas játékok.
6 éves kortól és felnőtteknek egyaránt biztosítunk futószáras oktatást, osztály és tereplovaglást magasan képzett, nagy tapasztalattal rendelkező oktatókkal, terepvezetőkkel. Versenyálmok valóra váltása egyesületi tagsággal, felkészítéssel, lóbérlési lehetőséggel, vagy akár saját lóval eredményes edzők segítségével.

Amire büszkék vagyunk:

  • Azon kevés helyek egyike vagyunk ahol az oktatók/edzők egytől-egyig szakképzettséggel és nagy rutinnal rendelkeznek!
  • Klasszikus, régóta jól bevált módszerek szerint képezzük a lovasokat, hogy mindenki stabil tudást szerezzen és legyen befolyása a lóra!
  • Iskolalovaink nagy része  versenyzésre is alkalmas, jól képzett és a folyamatos fejlesztés/szinten tartás miatt rendszeresen átlovagoljuk őket!
  • Sok (15-20) iskola lóval rendelkezünk, hogy mindenki tudásának, testméretének és képzettségének megfelelő lovakon fejlődhessen!
  • Nálunk első a biztonság
  • Ahhoz hogy mindig jó legyen a hangulat, évente több alkalommal szervezünk ingyenes családi programokat így minden lovas ismeri egymást és barátok közé jön lovagolni.

 

Szolgáltatásaink:

– gyermeklovagoltatás, 5-6 éves korig póni séta, lovas torna játékos fejlesztõ foglalkozás
– kezdõk oktatása futószáron (25/55 perc), nyergelés, lóápolás megtanítása
– haladók oktatása 2-4 fõs osztályban (55 perc)
– egyéni edzések
– tereplovaglás
– voltizsálás (lovas torna) 5-6 fõ részére
– lovas kocsikázás, télen lovas szánozás
– bértartás
– egyesületi tagjainknak ingyenes elméleti oktatás

 

Az első lóra ülés

Az első lóra ülés 6 éves kortól egy 55 perces foglalkozás keretében zajlik. Az új lovasoknak megtanítjuk a ló körüli teendőket és alapvető tudnivalókat: hogyan kell a lovat kivezetni a karámból, megmutatjuk milyen feladatok várják az ifjú lovasokat lóra ülés előtt. Első alkalommal közösen kivezetjük a lovat a karámból, leápoljuk és felszerszámozzuk. Ez 20-25 percet vesz igénybe, mely során a lovas megtanulja saját magának előkészíteni a lovát. A következő 25-30 perc a lovaglásról szól, részletesen elmagyarázunk mindent a lóra “felmászás” nehézségeitől kezdve.
Az első alkalommal a lovasnak megmutatjuk, milyen érzés egy sétáló lovon ülni, hogyan kell helyesen elhelyezkedni a nyeregben (klasszikusan: váll, csípő, sarok egy vonalban) és belekóstolhat a könnyű ügetésbe.
Lovaglás végeztével közösen szereljük le lovat, helyezzük el megfelelően a szerszámokat a  nyergesben, illetve együtt vezetjük vissza a lovunkat a karámba vagy a legelőre.

Az első lóra üléshez szükséges ruházat amennyiben lovas ruha még nem áll rendelkezésre:

A legfontosabb a nadrág és a cipő. Legjobb ha lovaglócipő híján kis sarokkal rendelkező bakancsot vagy csizmát választunk melynek az orra nem túl széles. A térdzokni a legcélszerűbb de ha az nincs akkor válasszuk a lehető legmagasabb szárú zoknit.

Nadrágból egy puha testhez álló melegítő vagy “cicanadrág” a legmegfelelőbb.

Felső ruházat lényeg hogy ne nagyon lötyögjön és susogjon, ezen kívül mindegy a típusa.

Amennyiben rendelkezünk biciklis sisakkal azt hozzuk magunkkal! A lovas iskolában biciklis sisak vagy kobak viselése mind gyereknek mind felnőttnek KÖTELEZŐ! Gerincvédő használata erősen ajánlott legfőképpen ugráshoz és tereplovagláshoz!

Kérdésed van? Írj üzenetet!