Öltözködjünk okosan!

Lassan elmúlnak az utolsó, kellemes, langyos őszi napok és átadják helyüket a hűvösebb időjárásnak és a zimankónak.

Ilyenkor mindig nagy dilemma elé néz a szülő. Hogyan is öltöztesse fel csemetéjét a szabadtéri sportoláshoz? A rövid ujjúhoz már hideg van, de túl öltözve hamar túlmelegszik az ember sportolás közben.

A sok éves tapasztalatok, szülői kérdések és a saját rutinunk alapján összegyűjtöttünk nektek 5 tippet, amit érdemes megfogadni a hideg napokra készülődve!

  1. Öltözz rétegesen!

Persze, csak a józan ész határain belül, nem szükséges a gyermekből hatlapost készíteni. Fontos, hogy a rétegek illeszkedjenek egymásra, ne tudjanak túlgyűrődni, ne legyenek szorosak, hiszen nem csak a ruha, de az anyagok közötti levegő az, ami igazán melegen tart!

Ahogy egyre jobban melegszenek be a rétegek, úgy érdemes 1-2-től időnként megszabadulni.

Ajánlásunk: 1 póló, azon egy egyszerű, nem túl vastag zipzáros pulóver (hogy könnyen le tudd venni) és ezen befejezésként egy mellény, vagy vékony (nagyobb hidegben vastag) kabát, a nadrág alá pedig érdemes egy pamut harisnyanadrág/aláöltöző felhúzása is.

  1. Használj sportoláshoz készített ruhákat!

A technikai anyag bizony egy nagyon jó találmány. Funkciója, hogy az izzadságot ne a ruhába zárja, hanem annak külső felületére „kiüsse”, így nem verejtékben úszva kell vacognunk, amikor már nem mozgunk olyan aktívan.

Ajánlásunk: a Decathlon termékei ár-érték arányban nagyszerűen megfelelnek, érdemes beszerezni egy technikai aláöltözetet (pólót, hosszujjút) és egy polár pulóvert is.

  1. A cipő a leggyengébb pont!

Bizony, ami a hideg beköszöntével a legelőbb átfázik, az a lovas lába, lábujjai. Sokszor előforduló hiba, hogy a méretben 1 nyári zoknival pont jó cipőbe a lovas lábát télen egy nagyon vastag, olykor több zoknival bújtatják. Ezzel azonban a helyett, hogy segítenénk a melegen tartásukat, pont az ellenkező hatást érjük el, a már említett levegő kizárásával a rendszerből. Fontos, hogy legyen a lábujjnak mindig elég helye mozogni!

Ajánlásunk: érdemes télen vagy egy számmal nagyobb (és esetleg béléses) lovascipőben lovagolni, vagy téli bakancsban nyeregbe pattanni, mindezt egy jó minőségű sízoknival megtoldani

  1. Ha már a lábat melegen tartjuk, tegyük ezt a kézzel is!

Az ujjak helyzete valamivel könnyebb, hiszen lovaglás közben a szárkezelés roppant fontos, mozgatnunk kell ujjainkat, kezünket, így egy fokkal több hőt termelünk velük, mint lábujjainkkal. De télen mindenképpen fontos a kesztyűvel történő védelmük, hiszen még így is hamar elgémberednek. Erre sajnos tényleg nem jó bármilyen kesztyű, hiszen ezek könnyen elcsúsznak a száron.

Ajánlásunk: gyakorlatilag már a legolcsóbb, de némi tapadófelülettel (gumipöttyök, rávarrások) rendelkező kesztyűk is megfelelnek a célnak, de mindig próbálja fel a lovas és szorítsa párszor ökölbe benne a kezét, hogy kipróbálja: nyom e valahol! Nincs is rosszabb egy kesztyűnél, ami feltör…

  1. Fejre vigyázni!

A kobak mindig kötelező. Korábban már írtunk róla, többször és több helyen, hogy milyen fontos a megfelelően illeszkedő, ütés és törésmentes kobak használata. Mivel az illeszkedés rovására nem tehetünk fel vastag sapkákat a fejünkre a kobak alá, az ilyen módon történő komfortérzet kialakításáról bizony le kell mondanunk. Kobak alá se sapka, se fülvédő nem való, nemes egyszerűséggel azért, mert balesetveszélyes így esni – elmozdulhat a kobak, vagy pont a fejünkre szorulhat a plusz rétegtől.

Ajánlásunk: a símaszk egy roppant hasznos találmány! 😉 Vékony, polár anyag, mely úgy lett megtervezve, hogy a síelők is a sisakjuk alá még fel tudják venni – a Decathlonban szintén potom pénzért beszerezhető!

További tippekért érdemes az oktatókat a Nyílt hét során kifaggatni! 😉

Szilaj

Kérdésed van? Írj üzenetet!