Be kell tartani

Házirend

Érvényes 2015. 01. 01-től

Nyitvatartás:

  • Bértartók számára: 7:00- 21:00
  • Lovasok számára: hétköznap 14:00- 21:00 hétvégén és munkaszüneti napokon 8:00-18:00

Előzetes egyeztetés alapján a fentiektől el lehet térni.

A csukott kapun nyitvatartási időben be lehet jönni! A bejárati kaput kérjük csukják vissza, az állatok biztonsága érdekében!

Bejelentkezés

A lovardában lovaglás csak előzetes bejelentkezés alapján történet. Bejelentkezni a www.szilajlo.hu oldalon található bejelentkezési rendszerben lehet regisztráció után.
Első bejelentkezés e-mailben is lehetséges az info@szilajlo.hu címen.
Amennyiben segítségre van szükség a bejelentkezéshez, vagy bármi egyéb kérdés merül fel, úgy a +36 20 444 94 73-as szám hívható hétköznap 8:00-12:00-ig, ezen kívüli időpontban elképzelhető, hogy a lovas oktatás folyamatossága érdekében nem tudjuk felvenni a telefont, de minden esetben visszahívjuk!
Órát lemondani a bejelentkező rendszerben lehet 24 órával az óra megkezdése előtt, ennek akadályoztatása esetén a +36 20 444 94 73-as telefonszámra küldött SMS-ben, vagy az info@szilajlo.hu emailcímre küldött emailben lehetséges. Csak azokat a lemondásokat tudjuk figyelembe venni, amelyek a fenti módokon kerültek rögzítésre, szóbeli lemondást sajnos nem tudunk elfogadni. 24 órán belüli lemondás esetén az óradíjat meg kell fizetni.
Amennyiben nem találnak szabad időpontot a bejelentkező rendszerben, úgy a fenti telefonszámon vagy emailben lehet egyeztetni, hogy milyen időpontban bővítsük az órák számát.

Biztonsági előírások
1. A lovardában mindenki saját felelősségére tartózkodik!
A területen néhány állat (kutyák, macskák stb.) szabadon mozog, ezért felhívjuk a tisztelt vendégek, lovasok, szülők figyelmét, hogy az alapvető állattartási elveknek megfelelően kezeljék őket. A lovak, kutyák, és egyéb állatok megfelelő idomítottságáról gondoskodunk, de amennyiben nem megfelelően érintkeznek velük, a balesetekért nem vállaljuk a felelősséget! Az állatokat úgy válogattuk össze, hogy alkalmasak legyenek a gyerekekkel való foglalkozáshoz, de ettől még állatok, így nem lehet bennük 100%-ig megbízni
2. A lovarda területén hangoskodni, szaladgálni, zajt csapni, a lovak és egyéb állatok közelében hirtelen mozdulatot tenni tilos! Ha a lovak, egyéb állatok megriadnak, az balesetveszélyt okozhat!
3. A kikötőnél lévő lovakhoz, csak a személyzet engedélyével és jelenlétében lehet odamenni! A lovaglás, lóval foglalkozás közben történt balesetekért felelősséget a lovarda nem vállal!
4. A kikötőnél a lovakat etetni szigorúan tilos, mert összeverekedhetnek, és maguknak, a másik lónak, vagy a körülöttük lévő embereknek sérülést okozhatnak! Kérjük A LOVAKAT, egyéb állatokat NE ETESSÉK semmivel! A lovak emésztési rendszere bonyolult és érzékeny, könnyen megbetegedhetnek. (Kivéve a lovász/oktató által engedélyezett jutalomfalat, pl. alma, répa vagy a lovas boltokban vásárolható jutalomfalatok)
5. Az olyan gyerekeket és felnőtteket, akik a lovaglással összeegyeztethetetlen ruházatban jelennek meg (szoknya, papucs, szandál, rövidnadrág) sajnos nem tudjuk lóra ültetni.
6. Lóra csak olyan személy ülhet, aki nem fogyasztott alkoholt, kábítószer hatása alatt nem áll, valamint megfelelő fizikai és mentális állapotban van. Ennek eldöntése a lovas oktató hatásköre!
7. Kobak használata kötelező, gerincvédő ajánlott! 18 éves kor alatt ugróedzésen és tereplovaglások alkalmával a gerincvédő kötelező!
8. A széna és szalmabálákra felmászni, és arról ugrálni tilos.
9. Baleset esetén kérjük a szülőket, tartózkodjanak a pályára való beszaladástól, mert ezzel a sajátjuk mellett a lovasok testi épségét is veszélyeztetik!
10. A lovon enni, inni, rágózni, dohányozni tilos, fulladást okozhat!
11. A lovaglópályán csak a lovasok és az oktatók tartózkodhatnak! A kísérőket, szülőket kérjük, hogy a fedeles végében kialakított helyen, vagy a pályák melletti padokon várakozzanak, a kikötött lovak közé, vagy a fedeles lovarda bejáratába állni balesetveszélyes, ezért tilos!
12. A LOVAGLÁS VESZÉLYES SPORT! A lovak természetükből eredően menekülő zsákmányállatok, hirtelen hangra, mozdulatra megriadhatnak, megugorhatnak, elszaladhatnak, ekkor a hátukról leeső lovasok sérüléseket szenvedhetnek! Hasonló lehet a lovak reakciója méh, darázs, vagy bögölycsípés esetén is, illetve télen a fedeles lovarda tetejéről lecsúszó hó hangja is megijesztheti őket!
Ezeket a külső hatásokat sajnos nem tudjuk kiküszöbölni, ezért MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE LOVAGOL!
A lovasfoglalkozásokra vonatkozó szabályok
1. Kérjük szépen, hogy a lovarda által a lovaglóóra időtartamára biztosított felszereléseket a helyükre tegyék vissza!
2. A LOVAKAT A LOVASOKTATÓ OSZTJA SZÉT, a lovasok tudásszintjének, méretének megfelelően ügyelve a lehető legmegfelelőbb ló-lovas párosításra! Előzetes egyeztetés esetén is változhat a ló-lovas párosítás
3. A lovasok kötelesek a lovas oktató utasításait mindenkor és maradéktalanul betartani, különösen a lovasok sorrendjére, a jármódra, az irányváltoztatásokra vonatkozó utasításokat
Egyéb
Egyéb szabályok
1. A lovak, lovaglás előtt/utáni ápolása a szerszámok rendbetétele, a lovagló óra része!
2. Kérjük a látogatókat, hogy idegen állatot ne, vagy csak előzetes egyeztetés alapján hozzanak a lovardába!
3. A karámokat villanypásztor veszi körül, melynek érintése veszélytelen, de fájdalmat okoz! A karámokba csak a személyzet engedélyével szabad belépni!
4. A mobilház a lovasok és hozzátartozóik kényelmét szolgálja, szabadon használhatóak az itt lévő poharak, tányérok, a mosdó, mosogató és az öltöző, de mindenkit kérünk, úgy hagyja ezeket maga után, ahogyan ő is szeretné találni legközelebb!
5. Lovaglás és a lovardában tartózkodás közben minden lovas felelős nemcsak a saját, hanem a többi lovas biztonságáért, ennek érdekében törekednie kell arra, hogy saját mozgásával mások biztonságát ne veszélyeztesse
6. Kiskorú csak szülői/gondviselői hozzájárulással ülhet lóra.
7. A lovardában a figyelmeztető táblákra kihelyezett információkat/utasításokat mindenki köteles figyelembe venni/betartani.
8. Dohányozni az egész lovarda területén tilos, kivéve a mobilház előtti dohányzásra kijelölt hely!
9. A lovarda területére alkoholt behozni/fogyasztani tilos, ez alól kivételt képzenek a lovarda által szervezett rendezvények!
10. A házirendet mindenki köteles elolvasni, és nyilatkozni, hogy saját felelősségre lovagol.
11. A területre való belépéssel a kapura kifüggesztett házirendet elfogadottnak tekintjük!
12. A lovardában a felszerelésekben, állatokban okozott kárt (sérülés költségét) a károkozó köteles megtéríteni.
13. A kiskorúak felügyelete minden esetben a szülő/kísérő kötelessége, a személyzet kizárólag a lovon töltött idő alatt tud ebben segítséget nyújtani.
Útmutatás a lóval való megfelelő viselkedéshez
A ló alapjában véve menekülő állat, ha veszélyt érez menekülni próbál. Szándékosan nem rossz vagy undok, de jobb ha a közelükben óvatosak vagyunk. Ha megközelítjük halkan, de határozottan hívjuk fel magunkra a figyelmét. Akkor menjünk közel hozzá, ha már biztosak vagyunk benne hogy észrevett. A lovat általában a bal oldaláról közelítjük meg.
Ha megijesztjük, rémületében rúghat, haraphat. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat. A lovak szeretik a kiszámíthatóságot, csendes magabiztossággal közelítsünk hozzájuk.
Ha a ló körül tüsténkedünk, mindig álljunk kartávolságon belül a ló mellett. A rúgás komoly sérüléseket okozhat, ha közel állunk hozzá csökkenthetjük a rúgás útját és erejét. A ló mellett állva mindig figyeljük hol az ő és a mi lábunk, hiszen amikor egyik lábáról a másikra áll véletlenül is ráléphet a miénkre.
Ha a lovat hátulról kerüljük meg, egyik kezünket tegyük a ló farára, és gyengéden paskoljuk meg, hogy biztosan észrevegye, hogy ott vagyunk. Amíg megkerüljük, végig maradjunk vele kapcsolatban.
A ló vezetésekor a ló válla a mi vállunk mellett haladjon. Ne engedjük, hogy lemaradjon, vagy előresiessen. Ha előretolakodna, a vezetőszár két határozott, erős húzása ránk kell, hogy irányítsa a figyelmét. Ha lemarad, bal kezünkben tartsunk hosszú, betanításhoz használatos pálcát. Mikor le kell lassítani, a lóhoz, bal karral nyúljunk hátra és könnyed csuklómozdulattal érintsük meg a ló farát.
Ha a ló lábát vizsgáljuk, tisztítjuk ne térdeljünk, vagy guggoljunk mellette, hanem hajoljunk le. Így szükség esetén gyorsabban el tudunk mozdulni. Viseljünk megfelelő lábbelit, ami megvédi lábujjunkat az esetleges zúzódástól, ha a ló netán rálép.

Ne felejtsük el, hogy a ló hallása jóval érzékenyebb, mint az emberé. Ha hirtelen zajt hall, megijedhet. Ha látjuk, vagy halljuk, nagyobb gép közeledtét koncentráljunk és készüljünk fel arra, hogy a ló megugorhat.

LOVAK VISELKEDÉSE:
Egy kis gyakorlással mindenki képes megérteni a lovak testbeszédét. A jó lovas a legfinomabb jelzést is képes értelmezni. Testrészek, amelyekből a ló kedélyállapotát láthatjuk a szem környéke, száj és ajak, lábak, fül, farok.

A szemek környéke:
A ló pupillái nem képesek tágulásra, így nem egyszerű a ló szeméből olvasni. A szem környéke általában gyengéd tekintetet kölcsönöz a lónak. A fölötte lévő terület mutatja, hogy a ló mérges vagy nyugtalan. Ha megijednek, a szemük fehérje kilátszik

Lábak:
Ha a ló a lábával a földet kapálja, akkor türelmetlen. Ha az egyik hátsó lábát pihenteti, akkor kényelmesen pihen, viszont ha az egyik hátsó lábát felhúzza és meg-megrántja, akkor haragos és rúgni készül.

Farok mozgása:
A szorosan leszorított farkú ló feszült vagy nem érzi jól magát. Ha lazán csapkodja, akkor nyugodt és elégedett. A magasan tartott farok a jókedv jele, míg ha előre-hátra csapkod kényelmetlenséget jelez.

Száj és az ajkak:
A ló szája nagyon kifejező. Az idősebb lovaknál a petyhüdt alsó ajak gyakran a nyugodt elégedettség jele. A táplálék nélkül rágó vagy száját nyaló ló az alázatát vagy az alárendeltségét jelzi. Ha ajkaival bököd, vonzalmának, míg ha a fogát csikorgatja vagy a fogait villogtatja, akkor ingerültségének, haragjának ad hangot.

Fül:
A ló egyik legkifejezőbb testrésze. Ha előreállnak, a lovat érdekli valami előtte levő dolog. Ha az egyiket hátrafordítja, a másik előreáll, a ló figyel valamit maga mögött, gyakran a lovasát. A szorosan a fej mellé szorított fülek a ló ingerültségét vagy dühét jelzi, ami akár harapás vagy rúgás előjele is lehet.

A LÓ ÁPOLÁSA:
A ló ápolásába minden lovasunk részt vehet, de a lovat megközelíteni csak a személyzet engedélyével lehet. Ápolás közben beszéljünk hozzá, így biztosabban fogja tudni épp hol vagyunk. A ló pucolásnál ügyeljünk arra, hogy néhány ló érzékeny lehet egyes testrészei érintésére, mindig figyeljük a reakcióit és ennek megfelelően viselkedjünk. 8 év alatti gyermek kizárólag a személyzet folyamatos jelenlétében foglalkozhat lóval.

Útmutatás a kutyákkal szembeni megfelelő viselkedéshez
Alapvető, általános szabályok a kutyákkal való kommunikációhoz a teljesség igénye nélkül:
1. A kutyát ölelgetni, fülét-farkát húzni, arcunkat közel tenni hozzá nem szabad!
2. A kutyaházba bemászni tilos, mivel ez az állat saját területe, amit meg fog védeni.
3. A kutyát szuggerálni, hosszan a szemébe nézni nem szabad, mivel ezzel azt jelzed neki, hogy meg akarod támadni őt és védekezni fog.
4. Evés, alvás közben a kutya vagy bármely állat közelébe menni tilos.
5. Kerítésen keresztül a kutyához benyúlni, heccelni, mérgesíteni nem szabad
6. Ne a fejét vagy a hátsó testrészét veregessük, simogassuk! Sokkal inkább a vállait, nyakát vagy mellkasát.
7. A kutya elől elfutni tilos.
8. Ismerős kutyához se nyúljunk hirtelen, ha nem számít rá.
9. A kutyák általában szeretik a gyerekeket, de ha úgy érzi, hogy jogtalan a közeledés, őket is megharaphatja.
10. A kutyát megütni, bottal bökdösni stb. nem szabad
11. A kutyáknak botokat, labdát, egyéb tárgyat dobálni nem szabad, odakaphatnak amikor megpróbáljuk elvenni tőlük!
A kutyával 14 év alatti kizárólag felnőtt felügyeletével és saját felelősségre játszhat, a felügyelő köteles, folyamatosan figyelemmel kísérni az eseményeket és betartatni a fenti szabályokat.
A területen lévő kutyák kutyakiképző által végzett karakter és tempermentum vizsgálaton estek át, melynek eredménye, hogy alkalmasak közösségben, gyerekcsoportokban való tartózkodásra!
A lovaglás kockázatai
A lovasok között több szólás is terjed, mint például: „Csak az nem esik lóról, aki nem ül fel rá!” vagy „Ha még nem estél lóról nem is vagy igazi lovas”
Mi is állíthatjuk, előbb-utóbb mindenki lepottyan. Épp úgy előfordulhat, hogy évekig nem esik lóról egy lovas, mint ahogyan az is, hogy mindjárt az első alkalommal megtapasztalja. Ez pszichésen döntő pont a lovaglás jövőjét illetően, éppen ezért mindenkinek fel kell készíteni magát és gyermekét, hogy ez be fog következni.
A lóról való esés, ló-rúgás, harapás reális kockázata a lovaglásnak, lovakkal való foglalkozásnak, amely elővigyázatossággal csökkenthető, de sajnos vannak elkerülhetetlen esetek.
Rettegni azonban nem kell, az esetek csak nagyon kis százaléka végződik sérüléssel. Elkerülésének legegyszerűbb módja, ha feltétel nélkül megfogadjuk az oktató tanácsait. Az esés csökkenthető a biztonságos, fix ülés elsajátításával, a ló idegességét kiváltó okok elkerülésével, bizonyos (lent ismertetett) szabályok betartásával. Eséskor fontos a ló elengedése, lábunkat soha ne tartsuk tövig a kengyelben (ez az egyik leginkább balesetveszélyes és leghelytelenebb ülés). A helyes és szabályos, ezáltal legbiztonságosabb ülést csak az oktató állandó jelenléte és instrukciói által lehet megtanulni.
Kezdő lovas számára az ülj fel a lóra és irány a terep elfogadhatatlan viselkedés egy korrekt lovarda számára. Ezeket a helyeket, lovardákat lehetőleg messze ívben kerüljük.
A helyes ülés elsajátításának ideje nagymértékben függ a lovas személyiségétől, határozottabbak, heti 2-3 alkalommal lovaglók már pár hónap alatt meg tanulhatnak helyesen ülni (természetesen ne profi versenyzőkhöz méltó ülésre számítsunk ennyi idő alatt!). Fontos a rendszeresség, a gyakorlás, amely általában minden sportág alapja.
A lóval való bukás ritka dolog, leginkább ugrásnál fordul elő, ilyenkor közvetlen cél, hogy minél gyorsabban, minél messzebb kerüljünk a lótól.
Riogatni senkit sem szeretnénk, de szót kell ejtenünk azokról a lehetőségekről, amikor sérüléssel végződik egy találkozás. Ekkor jellemzően rándulásról, vagy végtag törésről beszélhetünk. Fontos, hogy ha csak minimális gyanú is felmerül, azonnal menjünk /vagy vigyük gyermekünket/ orvoshoz ill. ha komolyabb sérülésre gyanakszunk semmiképp ne mozdítsuk meg a sérültet, a személyzet azonnal mentőt fog hívni. Ennél súlyosabb következmények hihetetlenül ritkák, de tudomásul kell venni, hogy vannak elkerülhetetlen balesetek, mint a legtöbb sportágban, a lovas sportban is, amik akár halállal is végződhetnek és ez független a lovas tudásszintjétől!
Tanácsok a lovardaválasztáshoz
Avagy honnan tudhatom, hogy jó helyen vagyok?

Az alábbiakban összeszedtünk néhány alapelvet amivel mindenképen találkoznunk kell egy szakmailag és biztonságilag kifogástalan lovardának:
1. Kiskorú kizárólag kobakban lovagol (kivételt képez ez alól a lovas torna)
2. Csak akkor viszik ki a lovast terepre, ha már vágta jármódban tudja tartani a lovát perceken keresztül és képes irányváltásokra, nagykörök lovaglására.
3. Kizárólag szintfelmérés után engedik szabadon a lovast, vagy engedik ki terepre.
4. Futószáron kezdik az oktatást és egészen addig, amíg nem tud a lovas stabilan ülni ill. nem tanulja meg irányítani a lovát addig ott is marad.
5. Az oktatók/edzők rendelkeznek a megfelelő szakképzettséggel és ezt a gyakorlatban megfelelően alkalmazzák. Amennyiben verseny ambícióink vannak olyan edzőt válasszunk, aki versenyzik, vagy versenyzett.
6. Körbe kerített lovaglópályán lovagolnak a lovasok kis létszámú (max 4-6 fős osztályokban)
7. A lovas óra alatt az oktató 100%-ig a lovasra koncentrál, folyamatosan javítja hibáit, fejleszti és új a tudásszintjének megfelelő kihívások elé állítja.
8. Olyan helyet válasszunk, ahol láthatóan egészségesek és jó kondícióban vannak az állatok.
9. Kizárólag a lovas testméretéhez igazodó lóra ültessék a gyereket. Kisgyermeket nagy lóra ültetni rendkívül nagy felelőtlenség, mivel ha a ló megijed, kevéske erejénél fogva semmi esélye sincsen közbeavatkozni a gyereknek. Ez alól kivételt képez a lovas torna.
10. A lovaglás oktatáshoz nagyfokú magabiztosságra és határozottságra van szükség, pozitívum ha azt látjuk, hogy maguk az oktatók is folyamatosan képzik magukat

Egyesületi tagság
Egyesületi tagsággal járó előnyök – feltételek:
• Kedvezményes részvétel a lovarda programjain.
• Versenyre kísérés, versenyzési lehetőség
• Fix időpontokat biztosítunk, amit minden esetben fenntartunk a tagnak
• Kedvezmények a táborok ill. az oktatás árából
• 15% kedvezmény a lószállítás áraiból
• A lovas kocsikázás árából 20 % kedvezmény
• A kihagyott alkalmak 30 napon belül pótolhatóak, amennyiben 24 órával a foglalkozás megkezdése előtt le lettek mondva különben elvesznek, 30 nap után elvesznek
• Csomag váltás és fix időpont módosítás hó elején lehetséges
• A tagdíj fizetés tárgy hónap 5. napjáig esedékes, a tagság évi maximum 1 hónapra felfüggeszthető. Hosszabb távú felfüggesztés esetén egyszeri belépési díjat számítunk fel, amely 10 000 Ft. Egyedi elbírálás alapján (pl.: betegség, tanulmányi út stb.) ettől eltekinthetünk.
• Tereplovaglásra egymás utáni 2 alkalom is felhasználható
Baleset, sérülés esetén a legközelebbi orvosi ellátó hely:
2151 Fót Szent Benedek u. 15.

A LOVARDA VESZÉLYES ÜZEM!

A területen több egyéb állat is található (kecske, birka, kacsa, csirke stb.), melyek időnként szabadon mozognak. Mindenkit kérünk, hogy körültekintéssel közeledjen hozzájuk, amennyiben nem okozunk nekik fájdalmat, nem ijesztjük meg őket úgy teljes mértékben veszélytelenek.

Bárkinek bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

A lovarda területére történő belépéssel a fent leírt szabályok maradéktalan betartását vállalom!

Minden érdeklődőt, ló szerető gyereket és felnőttet szívesen látunk. Lovainkkal, szakértelmünkkel, figyelmünkkel szolgálunk mindenkit, aki a fentieket elfogadja.

Kapcsolat

Küldj üzenetet!

4 + 12 =

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amennyiben szeretnél értesülni híreinkről, lovas programjainkról, kérjük, add meg kedvenc e-mail címed!